Zwycięska receptura

Surowce

Słody:
słód pilzneński, mieszanka różnych odmian 5,400kg
słód orkiszowy 0.300kg
słód pszeniczny 0,300kg

Chmiele:
chmiel Magnum, szyszka, 360GPH
chmiel Tettnanger, granulat, 82 GPH

Drożdże:
Drożdże Wyeast 2565 Kölsch

Inne dodatki:
woda mineralna, 13°dH

Zacieranie:
21l wody o temp. 45°C + śruta
Ustalenie pH w granicach 5.4 - 5.5
Podgrzanie do 52°C i przerwa 10'
Podgrzanie do 64°C i przerwa 45'
Podgrzanie do 72°C i przerwa 15'
Podgrzanie do 78°C i filtracja

Czas gotowania:
60 min

Chmielenie:
Magnum - początku gotowania
Tettnanger - 15' przed końcem
IBU: ok. 26

Fermentacja:
Starter 1,5l Wyeast 2565 Kolsch, zadane do brzeczki 17°C, fermentacja w 16-18°C.
Burzliwa: 6 dni

Leżakowanie:
3 miesiące w temp. 0 - 8°C

Rozlew:
6g/l do refermentacji z dodatkiem gęstwy W34/70.