Receptura Rauchbock Grand Champion Birofilia 2012

Zasyp:
2,2kg - słód monachijski Weyermann®
2,2kg - słód pilzneński Weyermann®
1,7kg - słód wędzony Steinbach
0,4kg - słód Biscuit 50 EBC
0,3kg - słód melanoidowy 80 EBC Weyermann®
0,2kg - słód Caramunich® typ III Weyermann®
0,2kg - słód Caraaroma® Weyermann®

Zacieranie:
10 minut - 52 stopnie
podgrzewanie ok 1 stopień na min.
10 minut - 67 stopni
50 minut 71 - 72 stopnie

Gotowanie: 60 minut
60 minut - 25g 5,2% AK Mittelfruch
60 minut - 40g 3% AK Lubelski
5 minut - 10g 4% AK Sazz

Wybicie:
25litrów po chmieleniu i wystudzeniu ; 16,5 – 17 BLG.

Drożdże:
Wyeast 2308 Munich Lager