Zwycięska receptura

Skład:
- słód pilzneński 4,0 kg
- słód Weyermann (R) wiedeński 2,0 kg
- słód Weyermann (R) monachijski Typ I 2,3 kg
- słód Weyermann (R) Caraamber (R) 0,3 kg
- chmiel Marynka granulat 30 g
- chmiel Hallertau Hersbrucker granulat 30g
- mech irlandzki 5 g
- drożdże Wyeast 2308 Munich Lager 50 ml

Zacieranie:
Całość wsypujemy do 25 litrów wody o temp 50°C.
Podnosimy do 62°C i przetrzymujemy przez 30 minut.
Odbieramy 8 litrów - dekokt i gotujemy 20 minut.
Zwracamy powoli dekokt do całości i uzyskujemy temp. 72°C, w razie potrzeby
podgrzewamy do tej temp. i przetrzymujemy 30 minut.

Filtracja/wysładzanie:
2 x po 4 litry do uzyskania 17,6 Blg

Gotowanie i chmielenie:
Gotujemy 90 minut
Marynka granulat 30g - 60 minut.
Hallertau Hersbrucker granulat 30 g - 20 minut.
Mech Irlandzki 5 g - 20 minut.

Fermentacja:
Schładzamy brzeczkę ok. 24 litry (18-20°C) i dodajemy starter z drożdży
Wyeast 2308 Munich Lager.
Fermentacja burzliwa 28 dni w temp. 8-9°C - uzyskana gęstość 5°Blg
Fermentacja cicha 14 dni w temp. 5°C

Butelkowanie:
Butelkujemy z użyciem 170 g glukozy.
Leżakowanie piwa w temp. 5°C przez 3 miesiące.