Festiwal Birofilia 2013 już za nami!

Jak co roku w trzeci weekend czerwca piwni pasjonaci spotkali się w Arcyksiążęcym Browarze w Żywcu, by wspólnie uczestniczyć w największym piwnym święcie w Polsce. Po raz kolejny wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem, gromadząc ponad 5 tysięcy gości z Polski i wielu zakątków świata.


Najważniejszym wydarzeniem Festiwalu było ogłoszenie wyników Konkursu Piw Domowych Birofilia 2013. Konkurs pod każdym względem okazał się rekordowy. Pomimo zmniejszenia ilości kategorii konkursowych (o dwie w stosunku do poprzedniego roku), 161 piwowarów domowych zgłosiło aż 432 piwa łącznie wysyłając ponad 1700 butelek. Najwięcej zgłoszeń wpłynęło w kategorii Imperial India Pale Ale (60 sztuk).


Dla porównania, 10 lat temu, podczas pierwszej edycji KPD Birofilia, do Konkursu Piw Domowych zgłoszono tylko 42 piwa. W tym roku było ich aż 10 razy więcej, co potwierdza niezmiennie rosnące zainteresowanie Festiwalem.


Tytuł Grand Championa Birofilia 2013 zdobyło Imperial India Pale Ale, piwo uwarzone przez Czesława Dziełaka z Wyłudek w województwie podlaskim. Jak co roku, autor najlepszego piwa będzie mógł uwarzyć swoje piwo w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie. Tradycyjnie, najlepsze piwo roku trafi do sprzedażyjuż 6 grudnia!
Zwycięzcami w pozostałych kategoriach KPD Birofilia 2013 zostali: Piotr Machowicz (Jasne Lekkie), Piotr Artychowski (Dymiony Porter/Stout), Paweł Podolski (Altbier), Arkadiusz Wenta (Dunkelweizen), Marcin Stefaniak (Robust Porter), Jacek Michna (Blond), Łukasz Chrząszcz (Koźlak/Bock). Pełne wyniki dostępne tutaj>>




Na zdjęciu: Barry Sheehan (Dyr. Sprzedaży i Dystrybucji, Grupa Żywiec),
wręcza blachę Grand Championa Birofilia 2013, Krzysztofowi Lechowskiemu (Prezesowi PSPD),
pod nieobecność Czesława Dziełaka (zwycięzcy KPD Birofilia 2013).

 

Oprócz Konkursu Piw Domowych ogłoszono również laureatów Konkursu Piw Rzemieślniczych Birofilia 2013, Konkursu Etykiet Piw Domowych Birofilia 2013 oraz Konkursue Piw Pracowniczych Birofilia 2013. Wyniki poszczególnych konkursów dostępne są tutaj>>


Niezwykle dużą popularnością cieszyła się po raz kolejny Aleja Piw Świata, w której można było skosztować ponad 500 piw z różnych części globu m. in. USA, Tanzanii, Irlandii, Niemiec czy Australii. Degustacja odbywała się za pomocą specjalnych kufelków o pojemności 125 ml, dzięki którym każdy mógł rozkoszować się dowolnym piwem, zgodnie z zasadami odpowiedzialnego spożywania alkoholu. Więcej informacji dotyczących „Responsible drinking” można było również znaleźć na specjalnym stoisku „18+”.




Na zdjęciu: Tłumy uczestników przy oblegały Aleję Piw Świata.
 

Degustacja odbywała się także w namiocie głównym, w którym swoje piwa prezentowali piwowarzy domowi i rzemieślniczy. Tuż obok, na scenie festiwalowej, odbywały się interesujące wykłady związane z tematyką piwną. Wystąpili m.in. Jacek i Beata Michna prezentujący proces warzenia piwa, Tomasz Kopyra z wykładem „Pogromca piwnych mitów”,Wojciech Frączyk z pokazem „Piwo w kuchni – gotujemy na żywo”, oraz Andrzej Sadownik z wykładem "Tak się chmieli w Polsce" prezentującym zmiany w podejściu do chmielenia w polskich browarach w ostatnich 20 latach.



Na zdjęciu: pokaz kulinarny Wojciecha Frączyka.


Wśród dodatkowych atrakcji warto wymienić: możliwość zwiedzania Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu połączoną z udziałem w pokazie palenia słodu do żywieckiego Portera, zwiedzanie Muzeum Browaru Żywiec czy specjalną strefę Sztuki Serwowania Piwa, w której każdy z uczestników mógł pod czujnym okiem trenera, poznać tajniki perfekcyjnego serwowania piwa.




Na zdjęciu: stoisko "Sztuka Serwowania Piwa".


Na Międzynarodowej Giełdzie Birofiliów uczestnicy mogli uzupełnić swoje zbiory o unikalne gadżety, wziąć udział w licznych konkursach oraz spotkać się z innymi kolekcjonerami z całej Europy.


Na zdjęciu: namiot kolekcjonerski.


Nie zabrakło też atrakcji muzycznych. Każdy dzień Festiwalu Birofilia 2013 kończył koncert, odbywający się na scenie głównej. Pierwszego dnia wystąpił zespół STUDIO 54, drugiego – PLASTIC.




Na zdjęciu: koncert zespołu STUDIO 54.