Podsumowanie

V Konkurs Piw Domowych przeszedł do historii jako triumf Leszka Piątkowskiego. Wszystkie trzy zgłoszone przez niego piwa zdobyły w swoich kategoriach laury, a jego „Porter Pszowski” tytuł Grand Championa Konkursu! Podziwu godny jest nie tylko talent piwowara z Pszowa, ale i hart Jego ducha. Leszek Piątkowski jest bowiem osobą niepełnosprawną, domowe warzenie stawia mu więc dużo wyższe niż innym bariery fizyczne, których przecież przy tym zajęciu zwykle nie brakuje.

 Cieszy również, że to właśnie Porter Bałtycki z Pszowa uznano w Żywcu najbardziej wartościowym osiągnięciem sztuki piwowarskiej, bo też na obronie tego rodzimego stylu piwa przed wyjaławiającą homogenizacją rynku piwa w Polsce szczególnie nam zależy.

W ramach V Festiwalu Piwowarów 2007 zorganizowaliśmy również I Konkurs Piw Rzemieślniczych, mający na celu stworzenie idealnych warunków do uczciwej rywalizacji między polskimi browarami restauracyjnymi oraz promowanie najlepszych piw ich produkcji. Do udziału w KPR zostały zaproszone wszystkie polskie browary restauracyjne warzące piwa pszeniczne w stylu Hefe-Weizen. Za najlepsze piwo I KPR uznane zostało pszeniczne z Bierhalle "Silesia" Katowice.

Aby wskrzesić  legendarne polskie Grodziskie wprowadziliśmy kategorię: quasiGrodziskie, do której  zgłoszono 13 piw. Spośród owej trzynastki najlepszym okazało się piwo Arkadiusza Siarkiewicza i Krzysztofa Kuli z Zielonej Góry. Trudność oceniania owej kategorii  spowodowana była faktem, że tylko nieliczni jurorzy mieli do czynienia z autentykiem, do którego należało odnieść wyniki prób domowych.

W pozostałych kategoriach zwyciężyli: w kategorii Klasztorne – Tripel zwyciężył pan Michał Hoppel z Poznania, najlepszego Koźlaka uwarzył Michał Biziel z Wrocławia,  Hefe-Weizen Dunkela pan Hubert Kurzepa z Warki, a Irish Red Ale pan Krzysztof Fidler z Warszawy.