Grand Champion Birofilia

Grand Champion to przedsięwzięcie unikalne na skalę europejską. To najlepsze piwo danego roku, które w czerwcowym Konkursie Piw Domowych Festiwalu Birofilia w Żywcu, organizowanym przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych, wybiera jury złożone z kilkunastu mistrzów piwowarstwa z całego świata. W nagrodę twórca receptury tego piwa domowego warzy je w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie w skali przemysłowej - przy wsparciu piwowarów Grupy Żywiec. Marzeniem każdego piwowara domowego jest, aby smak jego piwa poznało jak najwięcej piwoszy. Dzięki sieci dystrybucji i rozbudowanej sprzedaży Grupy Żywiec co roku dokładnie 6 grudnia każdy Grand Champion trafia na półki sklepowe w całej Polsce.  W sklepach jest dostępny do wyczerpania zapasów.

W czerwcu 2009 r. najlepszym piwem roku uznano piwo w stylu koźlak dubeltowy Jana Krysiak z Chorzowa. W Cieszynie Chorzowianin uwarzył swoje piwo ponownie, tylko w skali 1440 razy większej. W 2010 r. po najwyższe trofeum sięgnęła po raz pierwszy kobieta – Dorota Chrapek z Pogwizdowa. Jej Brackie Belgijskie Pale Ale pokonało 174 konkurencyjne piwa zgłoszone do Konkursu Piw Domowych w zdecydowanej większości przygotowane przez mężczyzn. Butelkowanie Grand Championa Birofilia 2010 zakończyło się 26 listopada a 6 grudnia 750 hl 150 000 butelek 0,5 l trafiło do sklepów. W 2011 r. międzynarodowe jury pod przewodnictwem dr. Andrzeja Sadownika, ojca polskiego piwowarstwa domowego z udziałem m.in. Conrada Seidla - „Papieża Piwa”, Martina Zubera - głównego piwowara browaru Paulaner oceniało ponad 200 piw domowych w 10 kategoriach. Wygrało jasne klarowne piwo górnej fermentacji w stylu kolońskim o zdecydowanym profilu chmielowym, które do dziś nie znalazło w Polsce naśladowcy. Jan Szała piwowar domowy pochodzący z Poznania pokonał 88 innych piwowarów, którzy  zgłosili swoje piwa do Konkursu Piw Domowych w Żywcu.  W 2012 r. Konkurs Piw Domowych Festiwalu Birofilia w Żywcu wygrał Andrzej Miler ze swoim piwem Rauchbock. Piwo o smaku wędzonej śliwki okazało się doskonałe na zimę. W 2013 r. najlepszym piwem Festiwalu Birofilia okazało się Imperial India Pale Ale autorstwa Czesława Dziełaka z Wyłudek koło Białegostoku.

Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie, w którym piwowarzy Grupy Żywiec warzą Grand Championy, wybudowano w 1846 r., tj. 10 lat przed Arcyksiążęcym Browarem w Żywcu. Od tego czasu metody, składniki piwa, budynki browaru i urządzenia wiele się nie zmieniły. Pod tym względem Zamkowy jest piwnym skansenem. Zabytkowy browar zlokalizowany na wzgórzu w zamku żywieckich Habsburgów do dziś zachował regionalny charakter. Większość browaru znajduje się pod ziemią we wzgórzu nad graniczną rzeką Olza. Dawniej to z niej wycinano lód do chłodzenia piwa a trzymano go w najdłuższej lodowni w Europie. Bracki Zamkowy jest jednym z nielicznych browarów w Europie i jedynym browarem Grupy Żywiec, w którym fermentacja przebiega w otwartych kadziach. Tylko tu stosuje się jeszcze metodę dekokcyjnego zacierania słodu, dzięki której powstaje unikalnie gęsta i trwała piana w piwach Brackie i Żywiec Porter. Proces warzenia piwa w cieszyńskim browarze jest naturalny, w żaden sposób nie przyspieszany, zgodnie z zasadą, iż natury nie wolno popędzać. Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie jest najmniejszy spośród 5 browarów Grupy Żywiec.