Konkurs Piw Domowych

Zainteresowanym udziałem w Konkursie Piw Domowych Birofilia 2012 przypominamy tegoroczne kategorie.  Szczegółowe informacje dotyczące terminów i zasad zgłaszania piw do konkursu znajduja się w Regulaminie Konkursu.

Kategorie Konkursu Piw Domowych Birofilia 2012:

1. Bitter [Ordinary Bitter] 8-10º Blg
Lekkie piwo sesyjne, charakteryzujące się bogatym aromatem chmielu, pochodzącym z chmielenia na zimno (dry hoping). Doskonałe na wielogodzinne przesiadywanie w pubie. Styl mocno promowany przez CAMRA, wart upowszechnienia choćby z tego powodu, że bardzo doskwiera nam brak lekkich piw.

2. Dry stout  [Dry Stout] 9-12,5º Blg
Tę samą funkcję co bitter spełnia dry stout - to piwo, które można pić szklankami, czy raczej pintami. Ten piwowarski skarb Irlandii jest jednocześnie jednym z najczęściej warzonych przez nas piw, bez względu na aktualną konstelację kategorii konkursowych.

3. Pils niemiecki [German Pils] 11-12,5º
Blg Jeden z najpopularniejszych stylów na świecie. Pils był przed dwoma laty kategorią konkursową, ale wtedy mieliśmy do czynienia z jego czeską odmianą. Tym razem ocenimy piwa w bardziej wytrawnej odsłonie tego stylu.

4. Witbier [Witbier] 11-13º Blg
Kolejne piwo do codziennej konsumpcji. Obecnie jeden z popularniejszych stylów w polskich browarach domowych, m. in. za sprawą KPD w 2008 r. Dodatkowo, tym wyborem chcemy oddać hołd Pierrowi Cellisowi, który za sprawą Hoegaardena ocalił ten styl przed zapomnieniem.

5. Hefeweizen [Weizen/Weissbier] 11-13º Blg
Pszeniczne w południowo-niemieckim stylu jest zapewne jednym z najczęściej warzonych stylów w polskich browarach domowych. Jednocześnie wielu z nas wie, że uwarzenie doskonałej pszenicy to nie lada wyzwanie.

6. California Common [California Common] 11-13º Blg
Historyczny styl, jedno z piw, które chcemy popularyzować. Nie ma wątpliwości, że gdyby nie ogłoszenie go kategorią konkursową, niewielu polskich piwowarów pokusiłoby się o jego uwarzenie. Jego popularyzację zawdzięczamy Fritzowi Maytagowi, który ocalił w San Francisco browar Anchor Brewing przed bankructwem. Warto odnotować, że był to punkt zwrotny w procesie wypierania małych producentów przez wielki przemysł piwowarski w USA.

7. Amerykańskie IPA  [American IPA] 14-18º Blg
Ikona piwnej rewolucji, o której wyżej. Piwo, które za sprawą nowych, amerykańskich odmian chmielu, rozruszało skostniały nieco styl India Pale Ale. Styl aspirujący do grona tych najczęściej warzonych.

8. Rauchbock [Urbock] 16-18º Blg
Z jednej strony ukłon w stronę bamberskich rauchbierów, z drugiej w stronę koźlaka z Einbeck. W końcu kiedyś wszystkie słody były bardziej lub mniej dymione, stąd nazwa Urbock, czyli prastary koźlak.

9. Belgijskie Ciemne Mocne Ale [Belgian Dark Strong Ale] 18-26º Blg
Jeden z najciekawszych stylów piwa. Komercyjne piwa uwarzone w tym stylu (jak Westvleteren 12, Rochefort 10 czy Chimay Grande Reserve) okupują pierwsze miejsca we wszelkiego rodzaju zestawieniach najlepszych piw świata.

10. Barleywine [Barley Wine] 20-30º Blg Dosłownie - wino jęczmienne. Jedno z najmocniejszych piw, jakie warzy się na świecie. Za sprawą piwnej rewolucji styl ten przeżywa swój renesans. Wyzwanie technologiczne (wielki zasyp, długie gotowanie, trudna fermentacja) nawet dla najbardziej zaawansowanych piwowarów.

Sprawdź jakie piwa jeszcze zdążysz uwarzyć: Kalendarz Warzenia